Namnet på druvan Nebbiolo kommer från ordet ”nebbia” som betyder dimma på italienska och är en av de mer kända druvsorterna i norra Italien. Nebbiolo är druvan i både Barolo och Barbaresco. Det är en robust taninrik druva som kräver tid och uppmärksamhet samt varma lägen och sen skörd för att syran skall komma ner i smaklig nivå. Skörden sker i oktober då temperaturskillnaderna mellan dag och natt är stor och höstdimman ligger tät om morgonen.
Fermentationen sker under kontrollerad temperatur i ståltankar i 15 dagar i en temperatur av 15-20 grader C. Därefter sker maturationen i fat av Slovensk ek i 1 månad och därefter 12 månader på mindre ekfat.
Färgen är röd med toner av orange.
Doften är intensiv med kryddiga inslag.
Smaken har en stor personlighet och struktur med toner av vanilj och ek.
Serveras vid ca 18 grader C.
Bedömning Munskänkarna, nov 2016 (14,5p)
Ett prisvärt mycket bra till högklassigt vin med en ”torr” doft av höstlöv, katrinplommon, tonkabönor och undervegetation. Drygt medelfyllig smak med hög, syrlig fruktsyra, bra frukt och tydliga, men ovanligt runda tanniner.
Varugrupp: Rött vin
Område: Piemonte
Producent: Cadia
Druva: Nebbiolo
Årgång: 2019
Volym: 750 ml
Alkoholhalt: 15 %vol