Langhe Nebbiolo BIO, DOC

Namnet på druvan Nebbiolo kommer från ordet ”nebbia” som betyder dimma på italienska och är en av de mer kända druvsorterna i norra Italien. Nebbiolo är druvan i både Barolo och Barbaresco. Det är en robust taninrik druva som kräver tid och uppmärksamhet och fordrar varma lägen och sen skörd för att syran skall komma ner i smaklig nivå. Skörden sker i oktober då temperaturskillnaderna mellan dag och natt är stor och höstdimman ligger tät om morgonen.

Det här ekologiska vinet framställs på ett traditionellt sätt under kontrollerad temperatur som på så sätt ger ett aromrikt vin med en fin struktur. Tolv månaders lagring på ekfat mjukar upp det annars taninrika vinet och skapar ett mjukare vin med toner av plommon, blåbär, vanilj och nötter.

Smaken är lång och kraftfull med smak av plommon, mörka bär och vanilj.
Passar bra till charkuterier, mustiga stekar, grytor eller grillat kött.
Serveras vid en temperatur av ca 18 grader C. Använd ett större vinglas med en avsmalnad hals för att få en maximal doftupplevelse.

 

Bedömning Munskänkarna, mars 2017 (14,5p)
Ett mycket bra till högklassigt vin som är mer än prisvärt med en doft av körsbär, skogsbär, vanilj, hallonbåtar, viol och undervegetation. Smak med torra tanniner från början och sedan saftig med balanserad fruktsyra.

Varugrupp: Rött vin

Område: Piemonte

Producent: Canonica Cav. Cesare

Druva: Nebbiolo

Årgång: 2014

Volym: 750 ml

Alkoholhalt: 13 %vol

Artikel nr: 70151