Barbera d ́Asti Superiore, DOCG

Druvan Barbera liksom Nebbiolo kräver varma lägen och skördas först i oktober för att druvan skall hinna utvecklas till fullo. Denna barbera har strukturen av ett stort vin och kräver tålamodet att vänta 18 månader från skörd för att genom jäsning och lagring utveckla den fulla smaken.

Druvorna skördas manuellt och odlingen ligger i syd-östlig riktning för optimalt läge. Fermentationen sker under kontrollerad temperatur under vintern fram till mars då vinet tappas över på mindre ekfat. Efter 12 månaders lagring sker en sammanslagning av vinet från de olika faten två månader innan det skall tappas på flaskor.

Det är ett stort, kraftigt vin med mörk purpurröd färg. Toner av mörka körsbär, björnbär, nejlika, torkad frukt och lättare toner av vanilj, choklad och lätta rostade toner.

Smaken är lång, stor fyllighet med en mjuk sammetslen känsla. En högre syra typisk för barbera och söta taniner som ger vinet en lång lagringsbarhet.
Passar till mustiga kötträtter, polenta, lagrad ost och torkad frukt.

Använd ett större vinglas med en avsmalnad hals för att få en maximal doftupplevelse.
Serveras vid en temperatur av 18 grader C.

 

Bedömning Munskänkarna, nov 2016 (15p)
Ett högklassigt och prisvärt vin med dofter av svarta vinbär, ekfat och mörk choklad. Smaken är tilltalande med sin fyllighet och kropp och sammansatt eftersmak.

Varugrupp: Rött vin

Område: Piemonte

Producent: Canonica Cav. Cesare

Druva: Barbera

Årgång: 2013

Volym: 750 ml

Alkoholhalt: 13,5 %vol