Barbera d ́Alba Superiore Palazzotto, DOC

Druvan Barbera liksom Nebbiolo kräver varma lägen och skördas först i oktober för att druvan skall hinna utvecklas till fullo.
Denna Barbera har en egen speciell historia. Druvorna kommer från en liten odling på 0.4 ha, med vinstockar på snart 70 år, som tillhör en liten kyrka. Vingården Cadia får arrendera marken och ta hand om skörden så länge som prästen i kyrkan får vin så det räcker för nattvarden.
Fermentationen sker under kontrollerad temperatur i ståltankar i 15 dagar i en temperatur av 15-20 grader C. Därefter sker maturationen på större fat av Slovensk ek i 1 månad och därefter 12 månader på mindre ekfat.

Färgen är djup rubinröd med lila toner.
Doften är komplex och kryddig.
Smaken är stor, fyllig, med toner av ek.

Serveras vid ca 18 grader C.

 

Bedömning Munskänkarna, nov 2016 (14p)
Ett mycket bra vin med en ungdomlig syrlig doft av moreller, katrinplommon, mandel och vanilj. Medelfyllig, stram smak med bärig frukt, snälla tanniner och frisk syra med viss mineralitet och längd i eftersmaken.

Varugrupp: Rött vin

Område: Piemonte

Producent: Cadia

Druva: Barbera

Årgång: 2013

Volym: 750 ml

Alkoholhalt: 14,5 %vol

Artikel nr: 71527